woensdag 11 juli 2012

Reflectie

Nu ik terug kijk op de afgelopen weken, met lessen Digitale Didactiek, opdrachten maken en nog meer, ben ik best wel tevreden met het resultaat.

Om te beginnen zag ik aan de uitslag van de Pabotool dat ik redelijk overweg kan met het internet en ICT in de klas. In een eerdere reflectie heb ik ook gezegd dat ik zelf niet een ontzettende whizzkid ben en dat het nu ook niet mijn favoriete onderwerp is. Wel is het belangrijk om het allemaal in de gaten te houden, ICT neemt immers een steeds grotere rol in de klas in. Kijk maar eens naar alle digiborden/smartborden en alle andere borden die tegenwoordig in de klas hangen. Computers in de hoek waar informatie opgezocht wordt, maar waar ook educatieve programma's voor taal, rekenen etc. op gedaan wordt. En als laatste nieuwtje wordt er geopperd om misschien tablets in de klas te gaan gebruiken, en ja voor de leerling. Misschien is dit inderdaad wel de kant die we op gaan, iedereen met een tablet voor zijn neus, instructie op het grote bord en surfen maar.

In ieder geval ben ik nu meer op de hoogte van alle mogelijkheden, van de mogelijkheden met de digiborden, presenteermogelijkheden, handige websites en het andere reilen en zeilen op het internet. Ik heb veel gehad aan de instructiefilmpjes op Blackboard, als ik het even niet meer wist ging ik daar heen. Maar er bleef ook genoeg over om zelf mee aan de slag te gaan en zelf uit te vogelen. Soms tot frustratie toe, dan werd het bestand (word, powerpoint etc.) weer niet geüpload, dan kwam het weer met een andere lay-out tevoorschijn (dank u wel Google docs.....pfff). Uiteindelijk is het met de juiste programma's allemaal goed gekomen en ziet alles eruit zoals het eruit hoort te zien.

Gelukkig is het dus eind goed, al goed. En met goede hoop vaar ik dus toch weer een stukje enthousiaster voort, op zoek naar nieuwe avonturen!

Educatieve websites

Als laatste opdracht mochten we op zoek gaan naar verschillende educatieve websites voor kinderen. Een aantal van deze websites kende ik zelf al of heb ik eerder een bezoekje aan gebracht, dus die waren snel gekozen. Voor een aantal andere heb ik even rondgekeken op internet en daar uiteindelijk een aantal, voor mij onbekende(re), websites gekozen.

De tien websites heb ik allemaal beoordeeld volgens het beoordelingsformulier met daarbij de verantwoording voor de site.
Hieronder de beoordelingen.

Beoordeling educatieve websites

Presentatie

Ik heb even moeten nadenken over een onderwerp voor deze presentatie. Als er bijna geen grenzen zijn, kan je natuurlijk overal uit kiezen. Uiteindelijk heb ik het dicht bij huis gehouden en heb ik besloten om een presentatie over archeologie te maken.

Zelf heb ik voor de Pabo archeologie gestudeerd, dus hier had ik in ieder geval voldoende informatie over. Maar hoe maak je er dan een leuke presentatie voor de basisschool van? Ik heb me meer gefocust op de verschillende archeologie gebieden rond de hele wereld, dan op het technische opgraven. Ik heb het in een powerpoint vorm gegoten omdat ik hier toch het meest bekend mee ben.
Wederom hieronder het resultaat.

Presentatie archeologie

Webwandeling

Mijn webwandeling gaat over de dieren in Artis. Ik ben onlangs zelf sinds lange tijd weer in een dierentuin geweest en vond het erg leuk. Het leek me leuk om over deze verschillende dieren meer op te zoeken.

De webwandeling zelf vond ik leuk om te maken, naarmate ik vorderde, kwamen er steeds meer ideeen in me op. Ik heb een aantal tips van de instructiefilmpjes op Blackboard opgevolgd, ik wist niet dat je sjablonen op zo'n manier kon gebruiken. Hieronder het resultaat, mét nakijkblad voor de leerkracht.

Webwandeling Artis

Onderzoek

Voor mijn onderzoek wilde ik de mogelijkheden van het digibord onderzoeken. Wat kan je er nu allemaal mee, naast het showen van een powerpoint.
Bij deze dus mijn onderzoek in onderstaand word-document.

Onderzoek

zaterdag 7 juli 2012

Z4 & Z5 opdracht

Voor de zelfstandige opdrachten mochten we thuis lekker aan de slag. De bedoeling was dat er 2 driedimensionale beelden werden geanalyseerd en van elke beeld moest een lesvoorbereiding gemaakt worden.
Hieronder staan de beeldanalyses, lesvoorbereidingen en bijbehorende PowerPoints.

Z4 Beeldanalyse
Z5 Lesvoorbereiding


PP Danseresje
PP Big Baby

Beestachtig dynamisch

In de laatste les werden we uitgedaagd om een vliegmachine met dierlijke dynamiek te maken van restmateriaal. Hierbij moesten we ook gebruik maken van drie verschillende assemblagetechnieken. Samen met Isabelle begon ik aan deze uitdaging, die uiteindelijk toch een stuk moeilijker bleek dan gedacht. Hieronder zie je onze creatie.



Voor onze beestachtige dynamische creatie hebben we meerdere assemblagetechnieken gebruikt:
- Splitpennen; voor de ogen en het uiteinde van de armen/vleugels
- Touw; om de wc-rollen (armen/vleugels) aan elkaar te knopen
- IJzerdraad; om de wc-rollen (lichaam) aan elkaar te verbinden
- Klemmen; de stekels op de rug (sneden in wc-rol gemaakt), de bek en de achterkant

In tegenstelling tot onze beoordeling, waarop staat dat we minder dan 3 assemblagetechnieken hebben gebruikt, hebben we voor dit onderdeel dus wel de volle punten behaald.


Claymation

In de tweede les van Beeldende Vorming zijn we aan de slag gegaan met klei. In tweetallen moesten we een voertuig maken dat beweging suggereerde, waarna er via stop-motion technieken een race tussen twee voertuigen werd gehouden die resulteerde in een crash. Hieronder het filmpje van onze race.




vrijdag 22 juni 2012

Tweede reflectie

Afgelopen dinsdag was de tweede en meteen ook laatste les van Digitale Didactiek. Tijdens het eerste gedeelte werden de laatste opdrachten nog even uitgelegd, waaronder het maken van een Webwandeling of een WebQuest, het doen van een onderzoek naar gebruik van ICT in het onderwijs en een aantal links naar bruikbare educatieve websites (dit alles te volgen in de komende berichten op deze blog :)).

Vervolgens mochten we in het tweede uurtje weer lekker aan de slag. Hier en daar werd hard gewerkt aan de blog, anderen waren weer bezig met het bekijken van sites. Zelf heb ik een kijkje genomen op de website van prowise. Daar stonden een aantal leuke dingen om het digiboard nog beter te kunnen gebruiken. Helaas is de stage periode weer voorbij, maar voor volgend jaar weet ik waar ik mijn inspiratie onder andere vandaan kan halen!

Nu ben ik op zoek naar een leuk onderwerp voor de Webwandeling die ik wil maken, natuurlijk kan ik weer niet kiezen uit verschillende onderwerpen dus ga ik eerst maar eens op zoek naar leuke sites die ik eventueel kan gebruiken.

Dus, to be continued....

Uitslag Pabotool


En hierbij dan de uitslag van de Pabotool. Ik ben redelijk voorzichtig geweest met antwoorden. Over het algemeen heb ik van de meeste onderwerpen wel gehoord, maar sommigen nog niet in de praktijk uitgevoerd.

Hieronder de uitslag.


zaterdag 2 juni 2012

Welkom in de wondere wereld van....

...mijn blog, het digitale leven en uiteindelijk mijn bijdragen aan en opdrachten voor deze cursus.

Op deze blog zullen weldra verschillende verhalen en bijbehorende opdrachten verschijnen. Met als eerste hoogtepunt deze reflectie op de eerste twee lessen van digitale didactiek.

De les begon al interessant met het uitdelen van stemkastjes. Stemkastjes? Ja, we gingen eerst maar eens even kijken wie wat waar al vanaf wist en waar we aan moesten gaan werken. Daarna mochten we al gauw aan de slag met de Macbooks en al snel toverde de een na de ander een eigen weblog (nou ja toveren... t was meer aanmodderen bij mijzelf, maar zie hier toch het resultaat!). Alhoewel ik niet bijster enthousiast word van het fenomeen ICT, is het toch duidelijk dat het tegenwoordig in de klas een grote rol inneemt.

Dus vandaar dat ik dapper blijf doormodderen op zoek naar nieuwe avonturen!